Ahoy! We gaan aan de slag met het vouwen van een bootje van papier. Een leuke knutselactiviteit voor kinderen op de basisschool. In dit blog delen we een duidelijke instructievideo waarmee kinderen zelfstandig hun boot van papier vouwen. Maar dat is niet alles – we geven ook tips hoe je dit gevouwen bootje kunt gebruiken voor verschillende educatieve doeleinden.
Inhoud van dit artikel
Een boot van papier vouwen doe je zo.
Dit heb je nodig
Om met dit knutselproject aan de slag te gaan, heb je een rechthoekig vel papier nodig. Dit kan een A4-papier zijn. Je kan hiervoor knutselpapier of wit printerpapier gebruiken. Als A4-papier te groot lijkt, omdat je liever een kleiner bootje wilt vouwen, kun je het papier gewoon doormidden knippen.
Instructies vouwen bootje van papier
Het vouwen van een bootje kan voor de eerste keer best een uitdaging zijn. Vooral als je het alleen moet doen met schriftelijke instructies.
Om te zorgen dat het vouwproces voor kinderen soepel verloopt, raden we je aan ze gebruik te laten maken van onderstaande video. Kinderen kunnen zo stap voor stap zien hoe je een bootje van papier vouwt. Ze kunnen er zelfs voor kiezen om direct mee te vouwen. Gaat de video iets te snel? Laat ze deze dan pauzeren of terugspoelen en opnieuw afspelen. Zo zorgen kinderen er zelf voor dat zij elke stap begrijpen.
Een stevige boot van papier vouwen? Zo doe je dat.
Wil je met het gevouwen bootje het water op? Dan is het belangrijk dat je bootje geen slappe hap is. Deze 4 tips helpen je om een stevige boot van papier te vouwen.
- Tip 1: Vouw op een stevige tafel of bureau.
- Tip 2: Hoe steviger het papier, des te moeilijker het is om er een bootje mee te vouwen.
- Tip 3: Vouw alle puntjes precies op elkaar voor een mooi strak bootje.
- Tip 4: Strijk alle vouwen met je vingers glad om scherpe lijnen te creëren.
4 dingen die je kunt doen met een bootje van papier
Het vouwen van een bootje van papier is niet alleen een leuke knutselopdracht. Nadat het bootje klaar is, kan je het ook inzetten voor diverse educatieve toepassingen. Ontdek 4 manieren om thuis of in de klas met het gevouwen bootje aan de slag te gaan.
1. Test het drijfvermogen
Kan een bootje van papier drijven?
Jazeker! Een leuke opdracht om kinderen zelf te laten ontdekken. Het enige dat je nodig hebt is een bak of een emmer met water. Je kunt er zelfs voor kiezen om het bootje waterbestendig te maken. Gebruik hiervoor waterproof vouwblaadjes of kleur het papier volledig in met waskrijt.
Laat kinderen verder experimenteren met het concept drijfvermogen door steeds verschillende materialen in hun bootje te leggen. Laat ze ontdekken wat dit doet met de stabiliteit van hun bootje.
Hoeveel gewicht kan het bootje vervoeren zonder dat het zinkt?
Hoeveel gewicht kan het bootje vervoeren zonder dat het zinkt? Laat kinderen steeds wat meer gewicht toevoegen aan hun bootje tot dat het bootje zinkt. Laat ze vervolgens wegen hoeveel gewicht het bootje kan vervoeren zonder te zinken. Gebruik hier een keukenweegschaal voor.
2. Organiseer een bootjesrace
Organiseer een race met de papieren bootjes, waarbij de bootjes een bepaalde afstand moeten afleggen. Laat de kinderen berekeningen maken over snelheid, tijd en afstand, waardoor ze deze rekenkundige vaardigheden meteen toepassen in de praktijk.
3. Bootjes versieren
Geef kinderen de vrijheid om hun eigen bootje te versieren. Dit kan op basis van een thema zoals Sinterklaas of een van de seizoenen.
4. Creatief schrijven
Laat kinderen zelf creatieve verhalen bedenken over hun papieren bootjes. Welke naam heeft de boot? Wie varen er mee? Waar vaart de boot naar toe? Welke avonturen worden er onderweg beleefd? Een leuke oefening om zowel de verbeelding als het schrijfproces te stimuleren.